Antakya da Noel Kutlaması Bir başkadır

//Antakya da Noel Kutlaması Bir başkadır

Antakya da Noel Kutlaması Bir başkadır

Antakya’ ya gelen hemen hemen her yabancı biraz zaman geçirsin Antakyalılarla bir araya gelsin, izlenimlerini anlatması istenince “Antakya bir başka” der.

Antakya’ya gelen hemen herkes, buralarda biraz zaman geçirdikten sonra merak edenlere izlenimlerini anlatırken “Antakya bir başka” diye söze başlar.

Biz Antakyalılar çoğu zaman bu başkalığın farkına varmayız, bize her şey normal gelir. Bence bunun sebebi, binlerce yılı bulan çok kültürlü, çok yönlü ortak değerleri ve yaşanmışlıkları içimize sindirmiş ve zamane deyimi ile “çakılı” hale getirmiş olmamızdandır.

Son yıllarını genelde Antakya dışında geçirdiği halde bağlarını koparmamaya çalışan bir hemşeri olarak özellikle dini bayramları elimden geldiğince orada kutlarım.

Bu yıl da 24 Aralık akşamı Antakya Ortodoks Kilisesindeki Noel ayinine katılma fırsatını buldum.

Yine her zamanki gibi çok güzeldi.

Ayine katılanların zarafeti, ayini düzenleyen cemiyet temsilcileri ve pederlerin özeni, Kilise avlusunu yağan yağmura rağmen kokteyl için hazırlama gayreti, rengarenk ışıklı süslemeler ve Kilise ile beraber çan kulesinin muhteşem aydınlatması övgüye değerdi.

Valilik ve kaymakamlığın, Noel ayinine gelenlerin güvenliğini sağlamak için taa caddeden başlayan ve kapıya kadar uzanan önlemlerde görev alan polislerin ve korumaların nezaketi, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Payas Belediyesi’nin ayine katılanların tümüne yetecek kadar, Noele özgü şirin hediye paketleri hazırlayarak dağıtımları, ve kutlama pankartları da dikkatimi çeken başka güzelliklerdi.

Ayin devam ederken yağan yağmura aldırmadan genç bir bayanın kızı ile avluda oynayan tüm çocuklara birer bisküvi paketi vermeleri dikkatimi çekti. Yanına gidip konuşunca Samandağı taraflarında yaşayan bir Romanyalı ailenin kızı olduğunu ve yakınlarda ölmüş olan annesinin ruhuna bisküvi dağıttığını öğrendim. Neden bilmiyorum ama teşekkür etmek ihtiyacı hissettim.

Ayin sonrası kilise avlusunda yapılan havai fişek gösterisinde küçük büyük herkes, coşkuluydu. Kokteyl masalarında itiş kakış olmadan ikramlar eşliğinde herkesin birbirini kutlamasındaki içtenlik – ama en çok ta çocukların gözlerindeki sevinç – beni çok duygulandırdı.

Cemaat  üyelerinin ve sivil toplum kuruluşları ile resmi kuruluşların bu önemli etkinliğe sahip çıkmaları ne kadar değerli diye düşünmeden edemedim.

Ayinden sonra bir hemşeri olarak, bu güzelliklerin farkına varmamız gerektiğini düşündüm ve bu nedenle ayine katılan, katılmayan herkese “Antakya bir başka, Antakyalı olmak bir başka” diye haykırmak geldi içimden.

Kardeşlik, sevgi, barış ve huzurun her zaman var olması dileklerimle bu özel ayin ve kutlamada yer alan herkesin Noelini kutlayarak fotoğraflarım eşliğinde teşekkür ediyorum. İyi ki Antakya var, iyi ki duyarlı insanlar olarak sizler varsınız.

Abdulla Sert                                                                                                       25.12.2017 Antakya

2019-09-11T13:11:07+03:00